Majapäivä

15.5.2019

Elävä Metsä -hankkeen ensimmäinen tapahtuma järjestettiin Pikkaraisen vanhalla metsänvartijan tilalla Tammelan Susikkaalla, Mustialan yhteismetsän siimeksessä. Luonnonkaunis paikka on kuusimetsän keskellä, Pikku-Liesjärven rannalla, kiemurtelevan hiekkatien varrella kaukana asutuksesta.

Tapahtuma alkoi lauantaina kello 11. Sää oli pilvinen, mutta poutainen, muutama auringon sädekin lämmitti meitä majan rakentajia. Käki kukkui ja palokärki hakkasi puita lintujen livertäessä. Paikalla oli Tammelan 4H-yhdistyksestä toiminnanjohtaja ja toiminnanohjaaja, erä- ja luontoyrittäjä Loimunalle sekä nuotioita virittämässä eräopas opiskelija. Tulipaikkoja oli kaksi, toisessa keitettiin nokipannukahvia, ja toinen oli makkaran ja lätyn paistoon tarkoitettu.

Tapahtumaa mainostettiin Tammelan 4H-yhdistyksen nettisivuilla, joilla oli myös ilmoittautumiskaavake. Ennakkoon ilmoittautuneita oli noin kolmekymmentä. Alkuun tuntui, ettei paikalle löydä juuri kukaan, mutta päivän edetessä majoja oli rakentamassa vähintään viisi perhettä. Metsään tuli sekä ala- että yläkouluikäisiä nuoria vanhempineen, ja nuorin majan rakentaja taisi olla kolmevuotias. Päivän kulku oli vapaamuotoinen, Pikkaraisen talon läheiseen metsään sai kukin rakentaa metsästä löytyvistä materiaaleista sellaisen majan kuin tahtoi. Metsätonttu sai oman pienen majansa, ja myös prinsessalle tehtiin oma maja tanssihuoneineen.

Ettei nälkä päässyt yllättämään majan rakentajia, oli tarjolla maistuvaa jauhelihakeittoa, nuotiomakkaraa ja lättyjä sekä nokipannukahvia. Perheet rakentelivat majojaan omaan tahtiinsa, väliin kokoonnuimme nuotiolle syömään makkaraa ja väliin saunamökkiin nauttimaan keittoa ja leipää.

Paikalle löysi myös paikallislehden toimittaja ja valokuvaaja. Lapset esittelivät aikaansaannoksiaan innokkaasti, sillä majat olivat jo edistyneet hyvään malliin. Aika kului metsässä kuin siivillä. Majoista tuli huikeita luomuksia. Lätyt ja hillo maistuivat, tunnelma oli leppoisa ja liian pian kello tuli 15 ja väki lähti omille teilleen yhtä luontokokemusta rikkaampana.

Kirjoittajana Hanna Uosukainen, majan rakentajana mukana sekä äitinä että kummitätinä

 

 

 

 

Iloinen tervehdys suoramyyntitiloille!

30.4.2019

Kesä tulee ja tuo mukanaan Hämeeseenkin yhden odotetun kansanosan: mökkiläiset. Nuo mystiset muualta tulevat muukalaiset, jotka puhuvat kieltämme, mutta usein hieman oudolla tavalla.

Markettien kassajonoissa alkaa näkyä pieteetillä trimmattuja partoja, käännettyjä farkunlahkeita, ihmisiä, joiden ostoksetkin usein erottuvat paikallisväestön perustavaroista. Kauppoihin tilataan tuotteita, joita ei talvella hyllyillä näy. Vielä jäljellä olevat erikoiskaupatkin saavat asiakkaita, seutumme vilkastuu, mikä on hieno juttu.

Tämän jokakesäisen ilmiön ovat huomanneet myös viljelijät. Hämeeseen on syntynyt lukuisia maatilojen yhteydessä olevia suoramyyntipaikkoja.

Tätä kehitystä täytyy tervehtiä suurella ilolla. Sen sijaan, että jurputetaan vähittäiskaupan keskittymisestä Suomessa, tuottajalle jäävän osuuden pienuudesta, monet ovat alkaneet myydä tuotteitaan itse ilman välikäsiä. Tämä ei tietenkään ole mahdollista eikä järkevää kaikille tiloille, mutta monelle se on hyvä lisä, joskin työllistävä. Luonnonvarakeskus on asiaa tutkinut ja Maaseudun Tulevaisuus siitä uutisoinut: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.405482. Lue lisää »

Yhdenvertaisen luontomatkailun kehittäminen vaatii lisää palvelutarjontaa ja tiedon saavutettavuutta

25.4.2019

Luonto kaikille- eli LUKA-hankkeen Yhdenvertaisuutta luontomatkailuun -aloitusseminaarissa yli satapäinen yleisö täytti 13.3. Liikuntakeskus Pajulahden auditorion. Lisäksi seminaari sai viitisenkymmentä seuraajaa verkon kautta. Yhdenvertaisuutta edistävän asian äärelle kokoontui esteettömien palveluiden käyttäjiä, luonto- ja retkeilypalvelujen tuottajia, eräoppaita, opiskelijoita sekä kuntien, koulutusorganisaatioiden ja järjestöjen edustajia.

Seminaariväki täytti Pajulahden auditorion

Seminaarin yhtenä tavoitteena oli saada luonto- ja matkailualan yritykset entistä paremmin hahmottamaan esteettömiä palveluita tarvitsevat ihmiset ja erityisryhmät luontomatkailun potentiaaliseksi kohderyhmäksi. Suomessa on noin puoli miljoonaa pysyvästi liikkumis- ja toimimisesteistä henkilöä (Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU 2019). Huomionarvoista on myös se, että väestön ikääntymisen myötä seniorimatkailijoiden joukko kasvaa. Lisäksi lapsiperheet hyötyvät suuresti esteettömistä palveluista. Yhdenvertaisuus ja osallisuus voivat toteutua entistä paremmin esteettömien ja saavutettavien palveluiden kehittämisen vanavedessä. Lue lisää »

Hämeen maaseudun kehittämistyötä arvioitu – saatiinko miljoonilla mitään aikaan?

15.4.2019

Hämeen maaseutusuunnitelmaa eli Vihreän Kasvun Häme -ohjelmaa 2014-2020 on arvioitu ja välitodistus saatu. Väliarvioinnin loppuraportti julkaistaan lähiaikana ja se löytyy osoitteesta https://www.kaakkohame.com/. Arvioinnin tarkoituksena oli saada vastaus kysymykseen: Saatiinko Hämeen maaseudun kehittämiseen sijoitetuilla miljoonilla mitään tuloksia ja vaikutuksia aikaan? Kysymys on oleellinen, koska maaseutua ei voida kehittää ja rahoittaa ilman tulosvastuuta siitä, että todistettavasti jotain positiivista kehitystä ja yhteiskunnallista vaikutusta saadaan aikaan.

Hämeen ELY-keskus tilasi yhdessä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kanssa molempien alueiden maaseutusuunnitelmien väliarvioinnin, joten arviointityötä tehtiin yhteistyössä naapurialueen kanssa. Arviointityöstä vastasivat Itä-Suomen yliopiston yksikkö Spatia ja konsulttiyritys Augurix Oy. Arvioinnin kohteeksi valittiin kesään 2018 mennessä rahoitetut hanke- ja yritystuet sekä maatalouden rakennetuet. Mukana oli ELY-keskuksen omasta rahoituskiintiöstään rahoittamat tuet, joten Leader-tukia ei tarkasteltu. Leader-näkökulma rajoittui työnjaon tarkasteluun ELY-keskuksen kanssa.

Väliarviointi kattoi analyysia maaseutusuunnitelmien kokonaisuudesta, tuloksista ja vaikutuksista suhteessa tavoitteisiin ja resursseihin, alueellisten erityispiirteiden tarkastelua sekä suosituksia maaseudun ohjelmalliseen kehittämiseen. Lisäksi mukana oli case-analyysit valituista kehittämishankkeista, jolloin tarkasteltiin mm. hankkeiden hyviä käytänteitä ja vaikuttavuutta tarkemmin.

Tässä kirjoituksessa tuon esiin palasia laajasta arvioinnista rajoittuen hanke- ja yritystukien sekä ohjelmallisen kehittämisen havaintoihin. Olen ottanut suoraan arviointiraportista tekstejä, joten ne ovat arvioitsijoiden näkemyksiä, eivät siis omiani. Toki mukana on muutamia omia kommentteja. Myös kriittiset näkemykset tulevat esiin, tarkoitus ei ole pelkästään kehua hyviä tuloksia. Kriittisyys on aina pohja kehittymiselle ja uusien asioiden opettelulle. Toisaalta hyvät tulokset on myös tärkeää ottaa huomioon, koska hyviksi katsottuja käytänteitä ja toimivia tukimuotoja kannattaa jatkaa. Tärkeää on nostaa esiin kehittämiskohteita, joihin voimme itse vaikuttaa. Lue lisää »

Heimohautomo starttasi toiminnan!

8.4.2019

Seutumme kehityksen höyryveturilla eli Päijänne-Leaderilla starttasi yhteisöjen yhteistyötä vahvistava hanke Päijät-Hämeen alueella. Virallinen nimi on Maaseudun nykyaika ja tulevaisuuden kansalaistoiminta Päijät-Hämeessä. Kuvaava nimi vaati kuitenkin lyhyemmän version, joka on helpommin muistettava ja sähäkästi puhelimessa lausuttava. Koomisen ideoinnin myötä markkinointinimeksi muotoutui Heimohautomo. Yleisesti hautomoissa synnytetään mm. uusia ideoita, somia linnunpoikasia broileripakkauksiin tai startup-yrityksiä. Heimohautomossa buustataan alueiden toimintaa yhteistyöllä.

Heimohautomo järjestää reilun kahden vuoden aikana yli 60 työpajaa, foorumeita ja yhdistyskohtaamisia Päijät-Hämeessä. Toiminnot tuovat ihmisiä yhteen ideoimaan uusia suunnitelmia ja jatkokehittelemään jo olemassa olevia. Suunnitelmien jälkeen autamme heitä sparraamalla, kannustamalla, antamalla helppokäyttöisiä työkaluja heidän käyttöönsä sekä verkottamalla alueiden toimijoita keskenään. Tämän myötä saamme nuoria mukaan yhteiseen toimintaan, houkuttelemme maaseudun parhailla puolilla lisää matkaajia ja asukkaita pienempiinkin paikkoihin ja kehitämme alueiden vetovoimaa. Lue lisää »

Avainsanat

Viimeisimmät kirjoitukset