Talkooperinne elää edelleen

17.5.2018

Juodessani talkookahvia paahteisen Hyvinkään lentokentän reunamilla aloin pohtimaan, mikä saa ihmiset tekemään talkoota. Lentokentällä olevaan maaliin olivat kirmanneet jo viimeisetkin lapset Hyvinkään Rastin järjestämässä Uudenmaan Alueen Oravanpolkuviestissä.  Yli kaksi sataa lasta ja nuorta; Helsingistä, Espoosta, Nurmijärveltä, Kirkkonummelta, Riihimäeltä ja muualta oli selvitellyt joukkueiden paremmuutta Hyvinkään lentokentän lähimaastossa.

Oma talkoovuoroni oli jo päättynyt ja saatoin alkaa miettimään syntyjä syviä. Purkuporukka oli aloittanut työnsä ja lentokenttä olisi taas kohta lentokenttä eikä suunnistuskilpailujen kisakeskus. Mietin, mikä motivoi ihmisiä tekemään korvauksetta työtä muutaman tunnin tapahtuman järjestämiseksi. Näissäkin kisoissa talkoota riitti. Rakentamista ja purkamista, tulospalvelua, kanttiinia, ensiapua lääkäreineen ja sairaanhoitajineen. Ja mikä ennakkotyö oli tehty kisojen suunnittelussa, ratamestarityössä, rastien viennissä ja muissa mahdollisissa töissä. Ja kaikki tämä korvauksetta, kahvi- ja sämpyläpalkalla. Lue lisää »

Syyllistämistä

18.4.2018

Minä olen kova syyllistämään itseäni monista asioista. Pitäisi syödä terveellisemmin, liikkua enemmän, viettää laatuaikaa perheen ja ystävien kanssa sekä tuijottaa sähköisiä välineitä vähemmän. Onneksi meitä syyllistetään nykyisin myös muovipussin ostosta, energian tuhlauksesta ja turhasta kuluttamisesta. Ihmiset ovatkin, osittain toki rahan voimalla, heränneet välttämään muovipussien ostamista ja useat viettävät earth houria. Sitten voisikin enemmän syyllistää siitä, että lentomatkailun suosio kasvaa jatkuvasti. Lennot ovat aivan liian halpoja siihen nähden, että yhdellä lentomatkalla voi olla suuri vaikutus yksittäisen henkilön kulutuksen aiheuttamiin kasvihuonekaasupäästöihin. Vaikka lentokoneet kehittyvät energiatehokkaammiksi, lentämisen suosion lisääntyminen vie teknisten ratkaisujen ja lentoliikenteen toiminnan tehostamisen tuomat hyödyt.

Tätä kirjoittaessani lumet sulavat niin, että korvissa suhisee! Onneksi takana on muutaman pimeän ja vähälumisen talven jälkeen ihana ja kaunis oikea hiihtotalvi. Ei ole mitään uutta tietoa, että ilmaston lämpeneminen on vaikuttanut Suomenkin säähän. Talvet ovat muuttuneet ikävän pimeiksi ja vähälumisiksi. Nyt lumien sulettua olen kaivanut polkupyörän esiin. Yritän vähentää päänsisäistä kolinaa syyllistymisestä ja kantaa korteni kekoon ympäristön puolesta välttämällä yksityisautoilua aina kun se on mahdollista. Hyötyliikunnan puolestakaan ei voi liikaa puhua.

Maaseuturahaston hankkeilla tuetaan sekä suoraan ELY-keskuksesta että Leader-ryhmistä lähimatkailuun liittyviä suoraan tai välillisesti liittyviä hankkeita. Matkailukohteita ei suinkaan ole tarkoitettu pelkästään lentokoneilla tänne rahdattavien ulkomaalaisten ihmeteltäviksi, vaan myös me paikalliset asukkaat voimme nauttia niistä. Näin voimme vähentää matkustamisen tuomia ympäristöhaittoja, jotkut kohteet voivat olla niin lähellä, että paikalle pääsee vaikkapa polkupyörällä. Ainakaan ei tarvitse matkustaa lentokoneella! Myös erilaisia ympäristön tilaa kohentavia hankkeita tuetaan ja sitä kautta edistetään ympäristöasiaa. Ympäristön tilalla on myös suoraan matkailun houkuttelevuutta lisäävää vaikutusta. On esimerkiksi huomattavasti miellyttävämpää meloa reitistöllä, missä on puhdas ja hajuton vesi.

Nyt lähden pohtimaan kehittämistä lisää Leader-ajankohtaispäiville. Tilaisuus on toisella puolella Suomea ja ympäristöystävällisempi juna on tolkuttoman kallis ja aikaa vievä. Lento sen sijaan on niin nopea ja halpa, että syyllistän itseäni ja siivillä mennään…

 

Blogin on kirjoittanut Hämeen ELY-keskuksen
rahoitusasiantuntija Tuija Hippeläinen.

Muistoja, joita aika ei ole ehtinyt patinoimaan

3.4.2018

Aika kulkee vääjäämättä eteenpäin ja jättää itsestään niin kovin vähän matkan varrelle. Tuntuu kuin ei olisi aikaa katsella taaksepäin ja käännellä jo kokemansa hauraita sivuja. Hauraus tulee vasta ajan kanssa, se vie vuosia ja vuosikymmeniä. Patina hiipii kannuihin ja pannuihin vasta niiden siirtyessä eläkkeelle; koristeiksi, museoihin, varastoihin.

Ajan Patinoima hankkeemme on tulvinut arkeeni, historian hauraat sivut uudelleenpainatuksiin ja museot työtiloikseni. Pyrin kirjoittamaan tähän kokemuksiani ennen kuin niiden lyijykynämerkinnät haalistuvat ja muistojen sivut haurastuvat. Ennen kuin yksityiskohdat museoidaan ja ne saavat arkistotunnuksensa.

Kaikki alkoi kauan sitten, kaukaisessa Tuuloksen kylässä. Oli eri aikakausi, elimme vielä Kylistä Pitäjiin –hankkeen alaisuudessa noina ammoisina aikoina, joita kukaan ei kenties enää muista. Oli lokakuu Herran vuonna 2017. Alkusyksy oli niin leuto, ettei sellaista ole sittemmin tullut vastaan. Ensimmäisten kylmien ilmamassojen valuessa kaakosta kyläkoordinaattorimme kertoi mystisiä tarinoita lumen peittämistä talvista ja jouluista. Kuusista ja kynttilöistä, joissa oli oikeat liekit.  Joulupukeista, tontuista ja olkien peittämistä lattioista.

Tarinat saivat jatkoa ja korvia kuuntelemaan itseään. Ajan Patinoima joulu alkoi muodostua suunnitelmissa hiljaa, varovaisesti taustalla hiipien. Hauholaiset tarjosivat Halpparin talomuseon käyttöömme perinnejoulun näyttämöksi ja kaikki oli tekemistä vaille valmista. Perinnejoulun tutkiminen alkoi loka- marraskuun vaihteessa, kasoittain kirjoja joulun historiasta sekä tavoista viettää joulua. Tutkimuksia perinteistä ja niiden taustoista. Koiramäen joulu antoi loogisen selkärangan sille, mitä joulusta jo tiedettiin ja mitä siinä rakastettiin. Lue lisää »

Riistaa Hämeestä

23.3.2018

Alueelliset riistaneuvostot käynnistivät uuden kolmivuotisen toimikautensa elokuun alussa. Minulla on ollut mahdollisuus osallistua Hämeen ELY-keskuksen edustajana Etelä-Hämeen alueellisen riistaneuvoston toimintaan. Tehtävä on mielenkiintoinen ja tarjoaa mahdollisuuden päästä tutustumaan ja vaikuttamaan riistahallinnon toimintaan. Olen harrastanut metsästystä ja metsästyskoiratoimintaa vuosikymmeniä, joten tehtävään ryhtyessäni pelikenttä oli joiltakin osin entuudestaan tuttu.

Riistaneuvosto on aluetason toimija, joka tukee riistapolitiikkaa ja osallistuu riistapolitiikan valmisteluun. Alueellisten riistaneuvostojen tehtävistä säädetään riistahallintolaissa ja –asetuksessa. Lisäksi alueelliset riistaneuvostot osallistuvat riistakantojen hoitoa ohjaavien valtakunnallisten hoitosuunnitelmien valmisteluun. Lue lisää »

Oletko sinä(kin) tehokas suorittaja?

16.3.2018

Toiminnanjohtajamme pyysi meitä kaikkia työntekijöitä tekemään taannoin persoonallisuustestin, jonka tuloksia emme ole itseasiassa vielä yhdessä käyneet läpi, mutta ideana oli tarkastella sitä, minkälaisia persoonia työyhteisöstä löytyy. Tehtyäni testin naurahdin ääneen, sillä persoonallisuustesti kertoi minun olevan tehokas suorittaja. Tulos ei olisi voinut osua oikeampaan, sillä sitä todellakin olen. Vaikka tulos jossain määrin huvittikin minua, oli peiliin katsomisen paikka. Samoihin aikoihin luin nimittäin YLE:n sivuilta artikkelin, jossa varoteltiin ylisuorittamisen vaaroista.

Sekä hankesihteerin työ että tämän hetkinen elämäni vaatii jonkinlaista suorittamista ja suoriutumista viikosta toiseen. Tähän hankesihteerin työn tekemiseen persoonallisuustestin tulos oli kerrassaan loistava, koska esimerkiksi ”innostava suunnittelija” persoona voisi turhautua tässä paperinpyörittämisessä alta aika yksikön. Omana heikkoutenani työntekijänä tiedänkin olevan luovuuden ja innovatiivisuuden puute ja suorastaan kadehdin niitä henkilöitä, joilla putkahtelee ideoita, kuin sieniä sateella. Joskus olen jopa päätellyt asian niin, että aivojeni kapasiteetti on niin täynnä suorittamista, että millekään muulle ei jää enää tilaa. Olisikohan aika relata? Lue lisää »

Sivu 1/1412345...10...Viimeinen »

Avainsanat

Viimeisimmät kirjoitukset