Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Kiipeilijöille kaivattua lisätilaa Riihimäelle

Leader-hanke mahdollisti uusien reittien rakentamisen kiipeilyhallille

 
Riihimäen Kiipeilijät on saamassa kaivattua lisätilaa kiipeilyhallilleen. Vanhojen tilojen yhteyteen rakentuva parvitila sekä laajennusosa uusine kiipeilyreitteineen on enää loppusilausta vaille valmis. Tukea hankkeen tekemiselle on saatu Leader-ryhmä EMO ry:ltä.
Riihimäen kiipeilijät ry:llä on ollut boulderointia varten oma Rocklands-harrastushalli vajaa kolme vuotta. Nyt halliin saadaan kaivattua lisätilaa, kun alkukesästä alkanut laajennusprojekti saadaan päätökseen − juuri sopivasti ennen joulukuun alussa järjestettäviä kiipeilykisoja.
− Samalla kiipeilyseinien pinta-ala melkein tuplaantuu. Vaikka ylhäällä oleva tila on pienempi kuin vanha puoli, seinä- ja kiipeilypintaa on lähes yhtä paljon. Saamme myös seinille erilaisia muotoja, joita ei ollut vanhalla puolella, Riihimäen Kiipeilijät ry:n varapuheenjohtaja Petri Mäkelä kertoo.
Boulderointi tarkoittaa kiipeilyä melko matalilla kiipeilyseinillä tai luonnossa kivillä ja kallioilla. Boulderoijat kiipeävät ilman köysiä tai muita varmistusvälineitä ja mahdollinen putoaminen turvataan aina paksuilla patjoilla. Riihimäen Kiipelijöiden pyörittämässä hallissa seinät ovat alle viisi metriä korkeita.
− Korkeus ei ole kiipeilyssä tärkein tekijä. Kiipeäminen on tekniikkalaji, jota oppii kiipeilemällä ja kehittämällä omaa tekniikkaansa, Mäkelä toteaa.
Samalla hän painottaa, että laji sopii kaikille ikään ja kuntoon katsomatta.
− Olen ihan vakaasti sitä mieltä, että laji sopii kaikille. Olen tavannut eri paikoissa hyvin erilaisia ja eri-ikäisiä lajin harrastajia, enkä ole keksinyt kenellä tämä ei sopisi. Vaikka kuntoilisi vain kevyestikin, kiipeily vahvistaa hyvin monipuolisesti kaikkia lihaksia.
Väriä Etelä-Afrikasta

Moonboard-treeniseinään voi törmätä kiipeilykeskuksissa ympäri maailmaa. Nyt sellainen saadaan myös Riihimäelle.
Parven tila on tällä hetkellä enää loppusilausta ja -maalausta vaille valmis. Uudelle puolelle rakentuu muun muassa maailmalta tuttu Moonboard-treeniseinä. Seinällä voi kiivetä erilaisia ennalta määrättyjä reittejä, jotka valitaan mobiilisovelluksen avulla. Kun reitin valitsee, syttyy seinän otteisiin led-valot reitin merkiksi.
− Ulkomaillakin voi kiipeillä täsmälleen samoja reittejä täsmälleen samanlaisina. Tällaiset seinät on tehty treenikäyttöä varten, vaikka niillä voi kiipeillä myös muutenkin, Petri Mäkelä selittää.
Kiipeilyseinät ja tilalliset ratkaisut ovat syntyneet Mäkelän suunnittelupöydällä. Inspiraatiota hän on etsinyt maailman eri kiipeilyhalleista. Reiteille onkin suunniteltu tietty määrä erilaisia otteita ja muotoja. Ison osan suunnittelusta sanelee tietysti myös tila, joka asettaa omat rajoituksensa.
− Kiipeilyharrastajina meillä on näkemys siitä, millaisia muotoja tarvitsemme. Uudet seinämuodot mahdollistavat toisenlaisia reittejä kuin mihin vanhalla puolella on totuttu. Samalla on tärkeää, että seinät näyttävät hyviltä ja ne ovat kokonaisuuksia, eivätkä vain funktionaalisia muotoja.
Visuaalisuus on tärkeä osa asiakaskokemusta. Tämä näkyy myös kiipeilyreittien suunnittelussa, joita tehdään erilaisilla ja erikokoisilla otteilla. Riihimäellä värimaailma ja hallin nimikin ottaa puolestaan inspiraationsa maailmankuululta eteläafrikkalaiselta Rocklands-kiipeilyalueelta, jonne boulderoijat ympäri maailman kerääntyvät kiipeilemään.
Rahoitus ehdottoman tärkeä
Leader-hankkeella rakennetun lisätilan avulla seinäpinta-ala melkein tuplaantuu.
Kiipeilytilan laajentaminen on ollut mahdollista Leader-hankkeen ja -rahoituksen avulla. Yhdistys haki ja sai tukea Riihimäen seudulla toimivalta Leader-ryhmä EMO ry:ltä EU:n maaseuturahastosta. Laajennusta on tehty myös talkootyöllä tunteja säästelemättä.
− Vaikka meillä on aiemmilta toimintavuosilta kerättynä puskurirahastoa, emme olisi ilman Leader-hanketta pystyneet tekemään laajennusta. Hankkeen toteutus olisi ollut täysin mahdotonta ilman rahoitusta, Petri Mäkelä painottaa.
Kun toiminta alkoi vajaa kolme vuotta sitten, oli Riihimäellä kiipeilijät laskettavissa yhden käden sormin. Usko toiminnan laajenemiseen oli kuitenkin alusta asti kova. Laajentamisen tarkoituksena onkin jatkossa tukea yhä paremmin seudullista lajin harrastamista ja kehittymistä.
− Meillä on Riihimäen seudulla ollut sopiva aukko toiminnalle. Hämeenlinnan ja Helsingin välissä ei ole ollut kiipeilyyn keskittyvää keskusta. Tavoitteenamme on jatkossa olla entistä uskottavampi kiipeilykeskus, joka tarjoaa seudulla mahdollisuuden aloittaa lajin harrastamisen.
Kiipeilyhalli onkin vajaassa kolmessa vuodessa vakinaistanut asiakaskuntansa, mutta lisätilan avulla asiakkaita odotetaan lisää. Esimerkiksi lasten synttäreitä on hallilla jo vietetty, mutta niitä ei ole tilan puuteen vuoksi markkinoitu ollenkaan. Lisätila antaa monenlaisia mahdollisuuksia eri ryhmille ja mahdollisuuden panostaa myös aikuisten ryhmiin. Suuremmat asiakasvirrat vaikuttaisivat lisäksi yhdistyksen kassaan.
− Meillä on ollut asiakaspalvelija palkattuna osan vuodesta Tripla-välityömarkkinahankkeen kautta ja osan vuodesta yhdistyksen omilla varoilla. Lähitulevaisuuden tavoitteena on työllistää yksi henkilö koko vuodeksi yhdistyksen omilla rahoilla asiakasmäärän kasvun myötä, Petri Mäkelä summaa.
Pääkuvassa: Petri Mäkelä näyttää mallia, miten seinillä kiivetään kiivetään ilman köysiä. Boulderoijilla on kuitenkin hallissa aina paksut patjat lattialla suojaamassa kiipeilijöitä mahdolliselta putoamiselta. 
 

Teksti ja kuvat: Ulla Harju/Hämeenraitti

 

Kaikki