Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Kylille tehdään omia turvallisuussuunnitelmia

Leader-toimintaryhmä EMO ry toteuttaa Nurmijärvellä Maalla ja kaupungissa -hanketta, jonka yhtenä painopisteenä on kylien kehittäminen ja asukkaiden aktivointi. Kylille on laadittu omia turvallisuussuunnitelmia asukaslähtöisesti – suunnittelu ja kirjoitus lähtee asukkaista, yhdistyksistä ja muista toimijoista.
Nurmijärvellä turvallisuussuunnitelmia on tehty kevään ajan ja työ jatkuu vielä kesän yli. Mukana toiminnassa on kymmenisen kylää.
− Turvallisuussuunnitelmissa kerrotaan, minkälaisia turvallisuusuhkia tai vaarallisia paikkoja kylillä mahdollisesti on ja mitä turvallisuusasioiden edistämiseksi voidaan paikallisesti tehdä joko yksin, yhdessä tai kyläyhdistyksenä, ohjelmapäällikkö Kim Smedslund EMO ry:stä kertoo.
EMO ry on toteuttanut hanketta yhteistyössä Nurmijärven kunnan kanssa. Kunta on halunnut olla vahvasti mukana toiminnassa.
− Nurmijärven kunta on nähnyt tällaisen toiminnan tarpeellisena. Samalla asukkaat tuntevat, että keskusteluyhteys toimii, kunta kuuntelee ja kylissä on kiva asua, Smedslund kertoo.

Teiden kunto ja valaistus tärkeitä
Turvallisuussuunnitelmaan onkin omalta kylältä kirjattu ylös konkreettisia asioita, jotka vaativat toimenpiteitä. Liikenne- ja valaistusasiat sekä kevyen liikenteen väylät nousevat esiin kaikissa suunnitelmissa.
− Jo valmisteluprosessin aikana kunta on ryhtynyt joihinkin toimenpiteisiin, jotka liittyvät teiden, polkujen ja siltojen kuntoon tai vaarallisiin paikkoihin. Keskustelu on siis tuonut tuloksia jo ennen kuin turvallisuussuunnitelma on edes ollut valmis. Suunnitelmat koetaankin tarpeellisina sekä kunnassa että kylissä, Kim Smedslund tiivistää.
Toisaalta turvallisuussuunnitelmissa valmistaudutaan myös sellaisiin asioihin, joita voi sattua vasta tulevaisuudessa. Suunnitelmaan kirjataan mitä sitten tehdään, jos jotakin oikeasti tapahtuu ja miten tiedonkulku viranomaisten ja asukkaiden välillä järjestetään. Toisaalta on selvitetty, mitä kyläläiset saavat itse tehdä, jos jotakin sattuu. Viranomaiset ovat puolestaan toivoneet, että syrjäkylien osoitteet ja numeroinnit ovat selkeästi esillä, jotta pelastuslaitos löytää tarvittaessa paikalle.

pelastus_01
Hämeenlinnassa Rengon Nummenkylällä järjestettiin kaikille avoin kyläturvallisuuskoulutus lokakuussa 2015.
Kirjoittajaryhmä aloittaa
Nurmijärvellä suunnitelmien tekeminen aloitettiin pitämällä tilaisuuksia, joissa paikalla oli viranomaisia kertomassa tietoa turvallisuudesta.
− Järjestimme lisäksi yhdessä kunnan ja kyläläisten kanssa kyläkohtaisia tilaisuuksia, joissa perustettiin jokaiselle mukana olevalle kylälle 3-4 hengen kirjoittajaryhmä. Ryhmien tehtävänä on ollut tehdä suunnitelmasta ensimmäinen luonnos, Kim Smedslund kertoo.
Tämän jälkeen suunnitelmaa on viety eteenpäin kirjoituspajassa. Työ jatku vielä kesän yli ja valmiit suunnitelmat esitellään elokuussa.
− Toiminnan yksi tärkeä tulos on se, että tiedonkulku paranee ja keskusteluyhteys viranomaisten sekä kunnan ja kylien välillä toimii. Tavoitteenamme on, etteivät turvallisuussuunnitelmat jäisi laatikkoon lojumaan, vaan toimenpiteitä toteutettaisiin jatkossa ihan oikeasti, Smedslund summaa.
 
 

Pääkuvassa:
 Nummenkylällä kyläturvallisuuskoulutuksessa harjoiteltiin muun muassa tulipalon sammuttamista.

 

Kirjoitus on julkaistu Kotikylän kesälehti 2016 -lehdessä, jonka kokoaa ja julkaisee Linnaseutu ry:n Kylistä pitäjiin -hanke. Lehti ilmestyi kesäkuun alussa ja on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

 

Teksti: Ulla Harju
Kuvat: Reija Nevala

 

Kaikki