Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Luonto tuodaan lasten lähelle Forssan seudulla

Forssan seudulla lapset ja nuoret pääsevät yhä helpommin ja monipuolisemmin tutustumaan luontoon, eläimiin ja omaan elinympäristöönsä. Luonto lähellä -hankkeessa suunnitellaan ja toteutetaan lapsia innostavia luontokokemuksia ja esimerkiksi Forssan Luontomuseossa tarjotaan oppimisympäristöjä koululaisille. Suunnitteilla on myös muun muassa leirikouluja ja erilaisia tempauksia ympäri seutukuntaa.
Monimuotoisuuden väheneminen ja ilmastonmuutos puhuttavat tänä päivänä yhä enemmän. Samalla myös lasten ja nuorten ympäristökasvatuksesta huolehtiminen on tärkeää. Se miten lapset kokevat luonnon tai sinne menemisen helppouden, on aikuisten vastuulla.
− Luonto ei välttämättä ole ihmisille enää niin tuttu paikka kuin se on ennen ollut. Aiemmin luonnossa liikkuminen oli ihmisille arkea, mutta se ei ole sitä enää tänä päivänä. Emme voikaan olettaa, että ympäristöasiat kiinnostavat aikuisena, jos niihin ei ole ollut mitään kosketuspintaa nuorempana, Luonto lähellä -hankkeen vetäjä Tiina Sihto toteaa.
Sihto suunnitteleekin nyt Forssan seudulle toinen toistaan mielenkiintoisempia luontoon liittyviä tapahtumia ja oppimisympäristöjä. Luonto lähellä -hanketta toteuttaa Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys ja sen tarkoituksena on nimenomaan kehittää lapsi- ja nuoristoimintaa yhdistyksen alueella. Toiminta on saanut rahoitus Leader-ryhmä LounaPlussalta maaseuturahastosta. Sihdon mukaan rahoitus on ollut tärkeä, jotta toiminta on saatu käyntiin.
− Ilman rahoitusta emme olisi voineet toteuttaa hanketta ja minun työpanostani. Tarkoituksena on tietysti kehittää sellaista toimintaa, joka jää elämään myös hankkeen jälkeen ja luoda kaikille avointa ympäristökasvatusta. Museo on esimerkiksi maksuton, Sihto painottaa.
Biologina Tiina Sihto toteaa ymmärtävänsä jo ammattinsakin kautta, että ihmiset eivät tule toimeen ilman elinympäristöään.
− Mutta ei tätä kaikki tee työkseen, siksi tiedon tarjoaminen on tärkeää. Ihmiset tekevät päätöksiä sen perusteella, mitä he tietävät ja siihen tarvitaan myös jonkinlainen kosketus ympäristöön. Ei pidä myöskään unohtaa, että luonnossa liikkuminen tutkitusti vaikuttaa terveydentilaan sekä vähentää stressiä ja on sitä kautta ihan kansanterveydellinenkin asia.

Tiina Sihto on innoissaan luomassa uutta toimintaa Forssan seudulle ympäristökasvatuksen parissa. Sihdon mukaan lasten ja nuorten olisi hyödyllistä tutustua luontoon ja ympäristöön jo nuorella iällä, jotta asia kiinnostaa myös vanhempana.
Karhun kolo kiinnostaa
Vuoden kestävässä Luonto lähellä -hankkeessa kartoitetaan, millaisia rakenteita luonnonsuojeluyhdistyksellä on jo olemassa ja miten niitä voidaan hyödyntää tai parantaa. Uusia toimenpiteitä taas suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä eri kumppaneiden kanssa.
Yhdistykseltä löytyy toimipaikat sekä Forssasta että Urjalasta. Urjalassa toimintaa kehitetään Raikon kartanon alueelle.
− Kartanon yhteydessä on luonnonsuojelualue, joka on vanhaa metsähabitaattia ja suurmetsäympäristöä. Sinne suunnitellaan kerho- tai leiritoimintaa ja se sopii myös päiväretkikohteeksi, Sihto kertoo.
Forssan Luontomuseolle puolestaan kehitetään lisää toimintaa yhteistyössä koulutoimen kanssa. Museo on jo mainittu alueen opetussuunnitelmassa biologian yhtenä oppimisympäristönä. Suunnitteilla on valmis materiaali, joka tukee jokaisen luokka-asteen sisältöä ja myös paikallista opetussuunnitelmaa.
Lapsille museon ykkösjuttu on tietysti eläimet.
− Petoeläimet ja etenkin karhut kiinnostavat lapsia. Museolla on lapsille rakennettu karhuluola, jossa karhun elämää voi tutkia lähemmin. Sinne halutaan tulla aina uudestaan, Tiina Sihto hymyilee.
Museolla toteutetaan hankkeen aikana myös rakenteellisia muutoksia. Näyttelyalueelle rakennetaan uusi dioraama eli kolmiulotteinen maisemamalli, josta on helppo löytää peruskoulun opetusmateriaalin sisältöjä.
Karhut ovat museon ykkösjuttu.
Tempauksilla näkyvyyttä
Syksyllä työssään aloittanut Sihto on jo ollut mukana järjestämässä erilaisia tapahtumia, joissa ympäristökasvatuksellista näkökulmaa on tuotu esille. Joulun aikaan Forssassa Kehräämön toimijoiden yhteisessä joulutapahtumassa museolla vieraili kymmeniä ihmisiä askartelemassa ja miettimässä siilien talvipesiä.
Suomen luonnonpäivänä kaupunkipuiston alueelle taas on tulossa koko perheen rastityyppinen tapahtuma, jossa tuodaan luontoa lähemmäs ihmisten arkea. Lisäksi suunnitteilla on Suomen Bird Lifen kanssa yhteinen tapahtuma lintuviikolle, jossa voi osallistua vaikkapa lintukävelylle.
− Kesän lopulla osallistumme Jokioisten Elonkierrossa järjestettävään lasten maatalousnäyttely Mansikkiin. Toiminnalle haetaan näkyvyyttä erilaisten tapahtumien ja tempausten avulla, Tiina Sihto kertoo.
Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys on tehnyt työtä alueen luonnonsuojelun ja ympäristökasvatuksen merkeissä jo vuodesta 1951. Museolla taas juhlittiin 50-vuotissynttäreitä alkuvuodesta. Museon kävijämäärät ovat olleet viime vuosina huomattavassa kasvussa. Kun vuosina 2016-2017 vierailijoita oli noin 10.000, oli niitä viime vuonna vajaa 16.000. Osa kävijämäärien noususta johtunee myös museon näyttelyuudistuksesta, joka tehtiin vuoden 2017 aikana. Tuolloin museolle rakennettiin uusi Suojassa-näyttely.
− Samalla luotiin uusi näyttelykäsikirjoitus modernille luonnonsuojelunäyttelylle. Vanhaa lajistonäyttelyä puolestaan supistettiin ja se muutettiin paikallista luontoa esitteleväksi. Salissa kuitenkin säilytettiin vaihtuvien näyttelyiden tila ja lisättiin lapsille oma toiminnallinen Pennut-nurkkaus, Tiina Sihto summaa museotilojen muutosta.
Myös näyttelyn uudistus toteutettiin LounaPlussan myöntämällä Leader-rahoituksella.

Pääkuvassa: Forssan luontomuseolla on suuri määrä täytettyjä eläimiä. Koska vanhat eläimet keräävät myös pölyä, pitää niitä aika ajoin puhdistaa. Työn touhussa museonjohtaja Annukka Partanen (oik.) ja Tiina Sihto.

Teksti ja kuvat: Ulla Harju/Hämeenraitti

 

Kaikki