Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Elonkierto-puistoa uudistetaan yhteisvoimin

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Jokioisten Elonkierto-puistoa uudistetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman rahoituksella. Hankkeen avulla kehitetään puiston tapahtumakonseptia ja markkinointia, hyödynnetään digitekniikkaa kohteiden esittelyssä ja rakennetaan uusi esittelykohde.
Uudistuva Elonkierto -hanke käynnistyy keväällä 2017 ja kestää vuoden 2018 loppuun. Hankkeen aikana vanhoja toimintamalleja tuuletetaan ja etsitään toimintaan mukaan uusia yhteistyökumppaneita. Luken henkilökunnan lisäksi hankkeessa toimii projektityöntekijä neljän kuukauden ajan. Raikasta otetta kehitystyöhön tuovat alueen nuoret.


Tehostettu markkinointi ja uusi digitekniikka lisäävät Elonkierron tunnettuutta

”Yhdessä tehden saadaan aikaan enemmän” on hankeen perusajatus. Kuva: Pentti Raiskio, Luke.
Elonkiertoon tehdään markkinointisuunnitelma yhteistyössä Forssan ammatti-instituutin merkonomiopiskelijoiden kanssa. Tehostetun markkinoinnin odotetaan lisäävän Elonkierron tunnettuutta.
– Työn tekee neljän opiskelijan ryhmä projektityönään. Saamme tuoreita ajatuksia ja vähän nuorekkaampaa meininkiä markkinointiin, kertoo hankkeesta vastaava tutkimusassistentti Anneli Nuoranne Lukesta.
Elonkierrosta tehdään myös esittelyvideo, jota on helppo levittää sosiaalisessa mediassa ja jota myös seudun matkailutoimi ja kunta voivat käyttää omassa markkinoinnissaan.
Hankkeen aikana tehtävässä digitekniikkasuunnitelmassa selvitetään mahdollisuuksia hyödyntää uusia keinoja puiston esittelyssä. Digitekniikkaa testataan jo tulevana kesänä Elonkierron makasiinille rakennettavassa lehmäaiheisessa näyttelyssä ja tulevina vuosina myös puiston kohteiden esittelyssä.
Näyttelyjä ja työpajoja uudella otteella
– Rakennamme näyttelyä ensimmäistä kertaa ulkopuolisen tahon kanssa. Rakentajat ovat nyt ihan eri sukupolvea, ja se on hieno mahdollisuus. Koululaiset tuovat näyttelyyn omanlaisensa näkökulman, ja voimme kaikki oppia toinen toisiltamme, kertoo Nuoranne.
Paanan koulun oppilaat osallistuvat elokuussa taidetyöpajaan, jonka tuloksena Elonkiertoon syntyy ympäristötaidetta.  Taidetyöpaja suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä opettajien ja oppilaiden kanssa, ja työpajasta vastaa Kulttuuriyhdistys Kuvio. Jokioisten kunnan nuorisotoimen ja nuorisovaltuuston kanssa yhteistyö aloitetaan niin, että nuoret pääsevät jo ensi kesänä suunnittelemaan ja toteuttamaan oman tapahtuman Elonkiertoon. Halutessaan nuoret pääsevät osallistumaan myös digitekniikkasuunnitelman laadintaan.
Luken uusinta tutkimusta esille Elonkiertoon
Hankkeen yhtenä tärkeänä tavoitteena on profiloida Elonkiertoa tiede- ja biotalouspuistona ja tuoda Luken uusinta tutkimustietoa esille entistä ymmärrettävämmin ja konkreettisemmin. Tähän tarpeeseen vastaa vuoden 2018 aikana valmistuva uusi esittelykohde, jossa teemana ovat bioenergia, biotalous ja kiertotalous.
Uudistuva Elonkierto -hankkeessa Luken yhteistyökumppaneina ovat Forssan ammatti-instituutti, Jokioisten kunnan nuorisotoimi ja -valtuusto, MLL Jokioisten paikallisyhdistys, Jokioisten Miinan ja Paanan koulut sekä Kulttuuriyhdistys Kuvio.  Hankkeen rahoittaa LounaPlussa ry Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta EU:n maaseuturahastosta kansallisella rahoituksella sekä alueen kuntien rahoituksella. Budjetti on 86 000 euroa.
Luken maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierto on suosittu koko perheen kohde, joka sijaitsee Jokioisissa Lounais-Hämeessä. Lehmät, hevoset ja lampaat laiduntavat puistossa kesäkuun alusta syyskuun puoleen väliin. Kävijä pääsee tutustumaan ilmaiseksi myös harvinaisiin suomalaisiin maatiaislehmärotuihin, kyyttöihin ja länsisuomenkarjaan. Lisäksi puistossa kasvavat yleisimmät viljely- ja maatiaiskasvit.
 
Pääkuva: Koululaisilta saadaan varmasti raikkaita ideoita Elonkierron kehittämiseksi.
Kuva: Anneli Nuoranne, Luke.

 

Kaikki