Elintarviketuotannon sivuvirrat hyötykäyttöön ja tuottamaan

14.6.2017

Kasvis-, liha- ja kalayrityksissä muodostuu paljon erilaisia sivutuotteita. Sivutuotetta muodostuu jossakin tuotannon vaiheessa väistämättä päätuotteen rinnalla. Sivutuotteella on kuitenkin arvo ja useimmiten se voidaan hyödyntää joko samassa tai toisessa yrityksessä uudeksi tuotteeksi. Kotimaisten raaka-aineiden etuina ovat mm. niiden puhtaus, jäämättömyys, jäljitettävyys sekä kestävyys.

Lue lisää »

Vihavuoden Myllymuseota esiteltiin mobiilirastiradan avulla

13.6.2017

Kun uusi ja vanha kohtaavat

 

Vihavuodessa nähtiin kesäisenä lauantaina onnistumisen iloa ja riemun kiljahduksia, kun lapset ja aikuisetkin pääsivät kiertämään Myllymuseota mobiilirastiradalla. Rastirata oli ensimmäinen kokeilu ja uusi tapa tuoda esille kotiseutumuseoita, joita on kehitetty tämän vuoden aikana Hämeenlinnan seudulla.

Miko ja Niklas Harju osallistuivat Vihavuoden Myllymuseossa mobiiliratasuunnistukseen. Koska homma oli niin kivaa, piti rata mennä läpi kaksi kertaa.

Mobiilirastirataa olivat kiertämässä muun muassa Niklas ja Miko Harju Janakkalan Harvialasta. Vaikka välillä neuvoa vähän kyseltiinkin vanhemmilta, pääsi rastiradan kiertämään ihan itse ja arvailemaan, mikä mikin esine tai asia oikein oli.

− Mobiilirata oli kiva, koska sai olla kännykällä ja arvailla samalla vastauksia kysymyksiin. Esineistä vanha hiirenloukku jäi mieleen, yhdeksänvuotias Niklas Harju totesi.

Mikon, 8, mielipiteet olivat samanlaiset.

− Mobiilirastirata oli hyvä, koska siinä arvailtiin juttuja. Minulla jäi mieleen kello, koska siinä oli vain yksi viisari ja koska ennen elettiin vain tunneilla.

Mobiilirastirata oli osa Hämeenlinnan seudun kotiseutuyhdistysten museoiden yhteistyötä ja ”uuden aikakauden” alkua. Kotiseutumuseoiden toimintaa on kehitetty osana Linnaseutu ry:n Kylistä pitäjiin -hanketta. Mietinnässä on ollut muun muassa mitä museot voivat tarjota lapsille ja nuorille ja miten heidät saataisiin kiinnostumaan museoiden aarteista. Samalla on pohdittu, miten nykytekniikka saataisiin yhdistettyä museoiden esittelyyn.

− Nykynuorten taskuihin juurtunut älypuhelin oli oiva tapa saada nuoret innostumaan museoista, kun kännykkää sai käyttää ihan luvan kanssa. Mobiilirastiradan tavoitteena oli saada lapset ja nuoret arvuuttelemaan eri rasteilla niin esineiden käyttötarkoitusta kuin nimeäkin, ja samalla kertoa tietoa entisajan arkielämään kuuluneista, hieman erilaisista vipstaakeista, kyläkoordinaattori Johanna Henttinen Linnaseutu ry:stä kertoo.

Radalla pääsi pähkäilemään esimerkiksi miten entisaikaan tuotiin valoa pirttiin sekä sitä, mikä on muttiputina ja mitä siinä säilytettiin.  Samalla pääsi tutustumaan ja koskemaankin museon esineistöön aidossa ympäristössä.

Tullaanko uudestaan?

Mobiilirastiradan oli suunnitellut Linnaseudun kyläkoordinaattori Johanna Henttinen. Henttisen mukaan niin lapset kuin nuoretkin saatiin innostumaan kotiseutumuseosta ja sen esineistöistä.

Myllymuseon mobiilirastirata järjestettiin Hauhon Vihavuodessa Avoimet kylät -päivänä kesäkuun alussa. Väkeä oli liikkeellä todella mukavasti ja mobiilirastiradallakin kävijöitä oli useita kymmeniä.

− Monet jäivät pitkäksi aikaa tutkimaan esineitä ja juttelemaan tarinoita. Niin nuoriso kuin aikuisetkin arvuuttelivat kilvan kysymyksiä ja menivät rataa läpi useampaankin kertaan, Johanna Henttinen hymyilee.

Henttisen mukaan mobiilirastirata oli onnistunut konsepti, jota kannatti kokeilla.

− Tässä näki hyvin sen, että jokaiselle on hyvä olla jotakin – vanhempi väki tutustui museoon perinteisin menoin, nuoremmalle väelle oli keksitty uutta ja innostavaa.

Myllymuseota kiiteltiin muun muassa siitä, että paikka on siisti ja tunnelmallinen. Toisaalta ihmiset kokivat, että esineet ovat juuri niillä paikoillaan, joilla ne ovat olleet silloin, kun pirtissä on asuttu.

− Tää oli tosi kivaa! Voidaanko tulla joskus uudestaan? summasi Miko Harju päivän kulun hymy kasvoilla.

Vielä uteliaille tiedoksi: Muttiputinassa säilytettiin imellettyä perunaa ja entisaikaan valoa tuotiin pirttiin pärepihdin avulla.

 

 

Pääkuvassa: Vaikka välillä tarvittiin vähän aikuisenkin apua, pystyivät lapset liikkumaan rastiradalla ihan itse. Kuvassa Niklas, Miko ja Tuomo Harju.

 

Teksti ja kuvat: Ulla Harju/Hämeenraitti

 

 

Uudenlainen komposiitti taipuu Padasjoella jääkiekkomailoiksi

9.6.2017

Uuden innovaation käyttöönotto onnistui perustamistuella

 

PAMA Hockeyn kehitysjohtaja Mikko Raulahti ja jääkiekkomailasuunnittelun nestori Antti-Jussi Tiitola ovat tuoneen aivan uudenlaisen komposiittimailan markkinoille. Päijänne-Leader ry:n myöntämällä perustamistuella oli suuri merkitys toiminnan käynnistämisessä ja Padasjoen palauttamisessa jääkiekkomailojen valmistuksen keskiöön.

Padasjoella, nelostien varrella olevalla teollisuusalueella kaikuu teräviä kilahduksia, kun tiiviit kumimassalevyt helähtelevät maalin kehikoihin ja vanerilevyihin. YLE:n toimittajia ammattikiekkoilijoiden kanssa on testaamassa jääkiekkomailoja keskellä avaraa tuotantohallia, jonka keskiosaan on rakennettu jääkiekkokaukalon pääty. Vikkeläsanainen PAMAn edustaja on esittelemässä vieraille mailan ominaisuuksia ja laukaisutekniikoiden variaatioita, joihin komposiitti taipuu. Ulkona alkukesän auringossa mailojen suunnittelun pioneeri Antti-Jussi Tiitola pitelee kädessään kevyttä jääkiekkomailaa hymyillen ja pyöräyttää sitä kiekkojen sadellessa seinään.

– Olen elänyt kaikki mailan valmistuksen vaiheet. Nyt kehitysjohtajana toimiva Mikko Raulahti on ollut minulla aikoinaan töissä täällä Padasjoella Montrealin tehtaalla, jossa aikoinaan tehtiin yhden sukupolven komposiittimailaa. Siitä on jo 20 vuotta aikaa, mutta pari vuotta sitten Mikko otti minuun yhteyttä ja kysyi, että vieläkö lähdettäisiin tekemään uutta mailaa. Sillä tiellä tässä ollaan. Mikko keräsi sijoittajaporukan, joka perusti UH Corps Oy:n ja minä tulin auttamaan valmistuksen teknisessä puolessa, Tiitola kertoo yrityksen perustamisesta. Lue lisää »

Kalvolan kirkkopolku herää eloon

6.6.2017

Kalvolan kirkkopolkua pitkin pääsee kulkemaan kirkkokansan jalanjäljillä ikivanhaa reittiä pitäjän takamailta kirkolle. Nyt voit käydä itse toteamassa, että tämä vanha kirkkopolku on todellakin jalan kuljettavassa kunnossa! Polusta on tehty mobiilireitti.

Kalvolan Kirkkopolku on osa uutta Kylänomadi-palvelua, jonka avulla voi lähteä liikkeelle suomalaisiin kylämaisemiin. Citynomadin mobiilisovelluksen sähköiseen karttaan on liitetty paitsi kohteita myös niihin liittyviä tarinoita ja palveluja. Pyörällä tai kävellen ja miksei kotisohvaltakin kuljettavilla reiteillä kännykkä tai tabletti kertoo niin historiasta, ihmisistä kuin maisemasta. Palvelussa eri paikoista löytyy luettavaa, kuunneltavaa ja videoltakin katsottavaa. Lue lisää »

Maisematarinat vie Itä-Janakkalassa luonnon äärelle

6.6.2017

Itä-Janakkalassa avataan Avoimet Kylät –päivän yhteydessä uusi mobiilireitti paikkakunnan nähtävyyksiin ja palveluihin. Reitti kattaa kuusi kylää; Mallinkaisen, Tanttalan, Löyttymäen, Jokimaan, Heinäjoen ja Saloisen.

Mobiilireitin pisteet kiertävät Itä-Janakkalan vaikuttavissa hämäläismaisemissa mukana olevien kylien kautta. Kylien kohdalla on tarjolla myös vaihtoehtoisia, pienempiä reittejä, joilla kävellen pääsee tutustumaan kylien elämään lähietäisyydeltä.  Mukana reitillä on yli 50 kohdetta laajalla alueella. Mukaan on otettu erityisesti retkeilijöitä ja pyöräilijöitä kiinnostavia kohteita melontapaikoista taukopaikkoihin.

Lue lisää »

Sivu 1/1612345...10...Viimeinen »