Nuoret laittoivat tuulemaan Sysmässä

12.12.2017

Sysmässä on laitettu kunnan tapahtumatarjonta uuteen uskoon. Asialla ovat olleet alueen omat nuoret, jotka ovat järjestäneet Sysmässä kaikille avoimia tapahtumia. Puitteet toteutukselle on antanut Sysmän 4H -yhdistyksen tapahtumatuottajavalmennus, joka on saanut rahoitusta maaseuturahastosta.

Sysmä on perinteinen kulttuuripitäjä, jossa järjestetty monenlaista tapahtumaa aikuisille. Nuorempi väki on kuitenkin jäänyt jo usean vuoden ajan paitsioon, ja tähän epäkohtaan ovat nyt sekä alueen nuoret että Sysmän 4H -yhdistys puuttuneet. Nuorten tapahtumatuottajavalmennuksen tuloksena Sysmässä on pidetty kahtena kesänä Beach Partyt sekä kolme kertaa peli- ja lähiverkkotapahtumat eli lanit.

Toimintaan on osallistunut viitisentoista 14-19-vuotiasta nuorta. Tarkoituksena on tekemisen ohessa opettaa nuorille tapahtumien organisointia ja markkinointia sekä työnjakoa, johtamista ja aikatauluttamista. Kolmivuotinen toiminta on saanut rahoitusta maaseuturahastosta Päijänne-Leader ry:ltä.

– Olemme opettaneet nuorille käytäntöä siihen, että he voisivat hankkeen jälkeen itse organisoida ja miettiä tapahtumien rahoitusvaihtoehtoja. Nuoret ovat aluksi tarvinneet ohjausta ja tukea, mutta aika nopeasti homma on hoitunut itsekseen, Sysmän 4H:n toiminnanjohtaja Teea Sahiluoto kehuu.

Ensimmäiset nuorten järjestämät Beach Partyt pidetiin Sysmässä kesällä 2016 Sysmän leirintäalueella ja väkeä saatiin paikalle noin satakunta. Määrä kuitenkin tuplaantui jo seuraavana kesänä, kun rantabileet laajennettiin koko perheen tapahtumaksi.

Nuoret ovat itse buukanneet tapahtumissa esiintyvät artistit. Ensimmäisellä kerralla esiintyjiksi saatiin Adi L Hasla ja Mansesteri. Tubettajista mukana olivat Daniel Okas sekä Au pairit Kanadassa -sarjastakin tuttu Mona Ilona. Toisella kertaa artisteista mukana olivat Vilma Alina ja Raappana. Lue lisää »

Kalkkinen on oikea Joulukylä

4.12.2017

Joulumarkkinat kerää väkeä koko Lahden seudulta

 

Kun 400 asukkaan kylän Joulumarkkinoille ilmestyy joka vuosi noin 1000 vierasta, pitää kylässä ja sen tapahtumissa ja tunnelmassa olla jotakin erikoista. Kalkkisten kylän Joulumarkkinat järjestetäänkin tänä vuonna jo seitsemättä kertaa. Joulumarkkinat ja muut joulunajan tapahtumat ovat koko Joulukylän yhteisen ponnistuksen tulos.

Nuorisoseurantalo Pörskälä Kalkkisissa pullistellee tänäkin vuonna vieraista, kun seitsemättä kertaa järjestettävä Joulumarkkinat valtaa talon ja sen pihapiirin joulukuun toisena lauantaina.

─ Ensimmäisenä adventtina kylälle aukeaa myös perinteinen jouluseimi. Joulumarkkinoiden jälkeisenä sunnuntaina taas kirkossa lauletaan kauneimpia joululauluja. Tänä vuonna vietämme lisäksi näyttävästi itsenäisyyspäivän juhlia, kyläaktiivi Hellevi Tupala selventää Kalkkisten Joulukylän tapahtumia.

Hellevi Tupala on yksi Joulukylän ja -markkinoiden puuhanaisista. Jo useamman vuoden ajan hän on ollut mukana järjestämässä jouluisia tapahtumia kylälle. Vuoden ajan hän on myös kantanut Kalkkisten tonttu -titteliä, joka on jaettu tähän mennessä kuusi kertaa Kalkkisten seudun kyläyhdistyksen puolesta.

─ Valintani tuli täytenä yllätyksenä. Valinnassa painotetaan sitä, että valittu henkilö vie kylän tunnettuutta eteenpäin ja on ollut mukana kylän kehittämistyössä. Uusi Kalkkisten tonttu julkistetaan taas Joulumarkkinoilla, Tupala hymyilee. Lue lisää »

Videot edistävät Päijät-Hämeen luontomatkailua

1.12.2017

LAMKin Muotoiluinstituutin valokuvauksen opiskelijat ovat tuottaneet videoita Mennään metsään -hankkeessa kehitettäviltä retkeily- ja luontoalueilta. Lisäksi on tehty koko aluetta yhdistävä Mielikin kuiskaus -video, joka pohjautuu tarinallistamisen ideaan ja osittain Päijät-Hämeen vaakunassa oleviin tarinaelementteihin – Vellamoon ja käkilintuun.

Laulun sanat tulevat Kalevalasta. Ajatuksena on, että veden emäntä Vellamo ja metsänhenki Mielikki kuvastavat Päijät-Hämeen erityispiirteitä ja ainutlaatuista luontoarvoa: jääkauden muovaamaa monimuotoista järvi- ja metsämaisemaa. Toisaalta jokainen voi kokea videon tarinan omalla tavallaan. Lue lisää »

Rajaton nopeus 50 vuodeksi

31.10.2017

Herralassa taistellaan valokuidun puolesta

 

Herrala on noin 500 asukkaan pieni ja aktiivinen kylä Hollolassa. Kylä sijaitsee hyvien yhteyksien päässä Lahdesta ja pääkaupunkiseudulta, kylässä on oma juna-asema ja oma koulu ja vireä yhteisö järjestää erilaisia tapahtumia läpi vuoden. Mutta jokin myös tökkii.

– Kylän tietoliikenneyhteydet eivät ole hyvät. Verkkoyhteydet eivät toimi ja osalle kyläläisistä jopa peruspalveluiden käyttö netissä on vaikeaa, Hollolan Valokuitu osk:n hallituksen puheenjohtaja Olli Kirsi kertoo.

Tällä hetkellä Herralassa on vanha ja hidas kupariverkko sekä ruuhkainen mobiiliverkko. Osuuskunta onkin selvittänyt valokuidun saamista Herralaan noin vuoden ajan. Olli Kirsin mukaan isot operaattorit eivät kuitenkaan tule rakentamaan alueelle valokuitua.

– Vanhoille asuinalueille valokuituverkkoja rakentaa nykyään kolme toimijaa, mutta Hollolassa ei ole pieniä puhelinyhtiöitä tai kunnan omistamia yhtiöitä. Viimeiseksi vaihtoehdoksi jäi monen muun esimerkin innoittamana perustaa osuuskunta tarkoitusta varten.

Työtä varten haettiin esiselvityshanke Leader-ryhmä Etpähä ry:ltä maaseuturahastosta.

– Selvityksen avulla saimme asiantuntijapalveluina tehtyä verkkosuunnittelun sekä otimme selvää rakennuskustannuksista. Lisäksi olemme tiedottaneet ja markkinoineet asiasta kylällä, hankkeen puuhamies selvittää. Lue lisää »

Valtakunnalliset maaseutuhankkeet valittu

25.10.2017

ELY-keskuksen tiedote 24.10.2017

ELY-keskukset ovat valinneet kaksi maaseutuohjelmasta rahoitettavaa valtakunnallista hanketta. Rahoitettavaksi valittiin Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi (MAHVA) sekä Maaseudun kuljetusten ja liikkumisen digiboksi.

ELY-keskukset ovat valinneet Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta vuonna 2017 rahoitettavat valtakunnalliset hankkeet. Haku keskittyi kolmeen teemaan:

  1. Uuden hankintalain mahdollisuudet,
  2. palveluiden digitalisaation uudet mahdollisuudet ja
  3. maataloustuotannon kehittäminen.

Haussa esitetyistä kuudesta hankkeesta kaksi valittiin rahoitettaviksi.

Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi (MAHVA)

Hakija: Turun yliopisto, yhteistyökumppaneina Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy ja Savon koulutuskuntayhtymä. Lue lisää »

Sivu 1/2012345...1020...Viimeinen »