Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Suomenhevoset näyttävästi esillä toukokuussa koko perheen tapahtumassa Ypäjällä

Ammattilaisille luvassa seminaari hevosten hyvinvoinnista

 
Ypäjällä juhlistetaan toukokuussa viikonlopun ajan suomenhevosta.  26.—28.5.2017 Ypäjän Siittolanmäellä järjestetään ammattilaisille tarkoitettu kolmipäiväinen kansainvälinen seminaari. Lauantaina 27.5. Ypäjällä vietetään koko perheen yleisötapahtumaa Suomenhevosen juhla. Tapahtumat ovat osa Lounais-Hämeen hevoset kutsuvat -hankkeen toimintaa.
Suomenhevosilla on takana pitkä historia Ypäjällä ja Siittolanmäellä. Jo 1920-luvulla alue valikoitui Suomen ainoaksi valtion siittolaksi, jossa kasvatettiin armeijalle hevosia. Ratsastuskoulutoiminta alkoi alueella vasta 1970-luvulla.
− Ypäjä on meidän mittapuullamme ainutlaatuinen kokonaisuus ja ilman suomenhevosta emme juhlisi Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Siittolanmäki on oikeastaan suomenhevosen koti ja tänne liittyy paljon historiaa, jota haluamme vaalia. Tarkoituksena on näin Suomen itsenäisyyden juhlavuonna juhlistaa myös suomenhevosta, Hippolis ry:n toiminnanjohtaja Anne Laitinen kertoo.
Suurelle yleisölle näkyvin tapahtuma on lauantaina 27. toukokuuta vietettävä Suomenhevosen juhla, joka on koko perheen yhteinen ja maksuton yleisötapahtuma.
− Lauantaina Siittolanmäellä nähdään koko päivän ajan monenlaisia tapahtumia ja esityksiä, jotka kiinnostavat varmasti koko perhettä aina lapsista aikuisiin, tapahtuman organisoinnista vastaava Erja Mattila Hippolis ry:stä hymyilee.
Päivän aikana ratkotaan muun muassa suomenhevosten Valtakunnallinen työmestaruus, jossa on osana vetokoe. Päivä huipentuu työmestaruuden palkintojenjakoon, jolloin lavan valtaa unkarilainen 20-henkinen tanssiryhmä taustallaan suomenhevoset tanssimassa katrillia. Yksi mielenkiintoinen osa tapahtumaa on myös suomenhevosoriiden laitumelle lasku.
− Oriit pääsevät kesälaitumelle mittelemään kuka on laitumen kuningas. Laitumelle lasku voi olla välillä vauhdikasta ja hurjaakin, kun oriit mittelevät laitumen kuninkuudesta, Mattila selittää.
Tapahtuma-alueelle tuodaan lisäksi isojen hevosten esteitä vastaavat keppihevosesteet sekä -hevosia. Lisäksi alueella nähdään erilaisia suomenhevosnäytöksiä ja esillä on myös hevosvetoisia työvälineitä. Hevosmuseossa järjestetään puolestaan opastettuja kierroksia.
Kansainvälinen seminaari tuo alan huiput paikalle

Suomenhevosella on pitkä historia Ypäjän Siittolanmäellä.
Laitisen ja Mattilan mukaan hevostalous peilaa aina yhteiskunnallista tilaa ja on tärkeä osa yhteiskuntaa. Esimerkiksi tällä hetkellä naisten hyvinvointipalvelut ja omaan hyvinvointiin panostaminen ratsastusharrastuksen kautta ovat tärkeitä. Myös eläinten hyvinvointi on ihmisille yhä tärkeämpää.
− Siittolanmäellä on paljon hevosten hyvinvointipalveluita aina hevosfysiosta sairaalaan ja suolahuoneesta vesikävelymattoon. Haluamme nyt tuoda esille hyvinvointipalveluiden nousua sekä hevosten kautta että hevosille, Anne Laitinen kertoo.
Viikonlopun aikana järjestetäänkin ensimmäistä kertaa Suomessa ja koko maailmassa alan ammattilaisille suunnattu seminaari Global Equestrian Educational Conference GEEC. Seminaarissa pureudutaan hevosten hyvinvointikysymyksiin, tutkimukseen ja kehittämiseen sekä hevoseen hyvinvoinnin edistäjänä.
− Tällaiselle seminaarille on ollut jo pitkään tilaus ja jo nyt olemme saaneet mukaan 120 ilmoittautunutta. Kaukaisimmat osallistujat tulevat Etelä-Afrikasta ja Israelista saakka, toteaa Erja Mattila.
Seminaarin luennoitsijoina toimii hevosalan huippunimiä aina Kyra Kyrklundista ruotsalaiseen Maria Gretzeriin sekä Tuire Kaimiosta brittiläiseen Islay Autyyn. Lisäksi kolmen päivän aikana järjestetään muun muassa workshopeja ja näytöksiä.
− Olemme hyvin ylpeitä siitä, että seminaarissa on todelliset huippuluennoitsijat ja meille on tulossa erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus. Mielestäni suomenhevonen on maailman monikäyttöisin rotu ja samalla haluamme nostaa sen arvostusta, Anne Laitinen miettii.
Yhteistyö kantava voima
Viikonlopun tapahtumat ovat osa Lounais-Hämeen hevoset kutsuvat -hanketta, jota Hippolis ry hallinnoi. Rahoitusta hankkeeseen on saatu maaseuturahastosta Leader-ryhmä LounaPlussa ry:ltä.
− Hankkeet mielletään usein hyvin byrokraattisiksi, mutta oikeastaan tämä on vain ihmisten välistä yhteistyötä ja yhdessä tekemistä. LounaPlussan kanssa on ollut helppoa ja jouhevaa tehdä yhteistyötä, Anne Laitinen kertoo.
Yhteistyö on ollut myös koko tapahtumaviikonlopun kantava voima. Juhlapäivää on valmisteltu laajassa yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa. Mukana ovat olleet muun muassa Suomen Hippos, Hämeen Hevosjalostusliitto, Ypäjän kunta, Ypäjän Hevosystäväinseura ja Ypäjän Ratsastajat. Seminaaria on puolestaan järjestetty yhdessä Euroopan koulutusverkostojen sekä Hevosopiston ja Luonnonvarakeskuksen kanssa.
− Seminaari on hankkeen kautta tehty täysin uusi avaus, mutta samalla sille tavoitellaan jatkuvuutta. Ranskassa on jo ilmaistu halukkuutta järjestää seuraava seminaari kahden vuoden päästä, Anne Laitinen toteaa.
Tapahtumaviikonloppu on vain osa Lounais-Hämeen hevoset kutsuvat -hankkeen toimintaa. Syksyllä hankkeessa toteutetaan muun muassa henkilövaihtoa Ruotsiin sekä aloitetaan kummihevostoimintaa lähialueen kuntien kanssa.
− Tarkoituksena on markkinoida kunnille oma hevonen kummiksi, jota voisi käyttää osana monenlaisia kunnan toimintoja.  Hevonen voisi vierailla kouluissa tai päiväkodeissa, olla mukana nuoristyötoiminnassa tai toimia terapiahevosena, Erja Mattila summaa.
 
Pääkuva:  Hippoliksen Erja Mattila ja Anne Laitinen järjestävät Ypäjällä toukokuun viimeisenä viikonloppuna täysin uutta tapahtumaa, jossa juhlistetaan suomenhevosta monin eri tavoin.
Tutustu Suomenhevosen juhla -yleistapahtuman ohjelmana lisää tästä >>
Katso kansainvälisen GEEC-seminaarin ohjelma tästä >>
 

Teksti ja kuvat: Ulla Harju/Hämeenraitti

 

 

Kaikki