Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Twinwood vie parvekeovia Ruotsiin

Twinwood on suunnitellut ja kehittänyt yhdessä suomalaisen päämiehensä kanssa uuden parvekeoven, jota nyt valmistetaan yrityksen tiloissa Hämeenkoskella. Samalla yritys on hankkinut uuden työstökoneen ja myös henkilöstön määrä on kasvanut. Ovea viedään Ruotsin markkinoille.
Hämeenkoskella sijaitseva Twinwood on ollut toiminnassa jo 20 vuotta. Yrityksen valikoima on koostunut kevytrakenteisista ovista kuten mökki-, sauna- ja varaston ovista sekä puulämpöovista. Lisäksi valikoimissa on ollut mökki- sekä teollisuushalli-ikkunoita. Nyt Twinwood on tehnyt puolitoista vuotta projektia, jossa on kehitetty uutta parvekeovea Ruotsin markkinoille.
─ Projektin jälkeen tavoitteenamme on kahden miljoonan euron liikevaihto, Teijo Piipponen toteaa.
Samalla kun yritys tavoittelee liikevaihdon merkittävää kasvua, on myös työntekijöitä palkattu lisää. Yrityksen koko onkin viime vuoden aikana kasvanut neljästä kymmenen työntekijään.

Uusi parvekeovi on täysin erilainen kuin mitä Suomessa on käytetty. Kun Suomessa parvekkeella käytetään ovea, josta toinen osa aukeaa sisälle ja toinen ulos, on Ruotsissa asia toisin. Ovi aukeaa vain yhteen suuntaan eli ulos.
─ Ovessa on kaksi etua. Se mahtuu aukeamaan paremmin pienessä tilassa. Lisäksi oven desibeliarvo on 43 desibeliä, joten se estää ääntä myös kaupungissa, Piipponen kertoo.
Uuteen, nyt tuotannossa olevaan oveen on Twinwoodissa suunniteltu itse monta osaa – esimerkkinä saranat, jotka toimivat kaksilehtisessä ovessa. Saranan avulla oven saa avattua kahteen osaan normaalin taloikkunan tapaan, jotta oven ikkunat voi pestä. Ruotsissa oville on myös enemmän säädöksiä, jotka on pitänyt ottaa huomioon sekä suunnittelussa että valmistuksessa.
─ Ovessa on muun muassa lapsilukko. Lisäksi ovi aukeaa turvavaijerin vuoksi vain pienen matkan, ennen kuin sen saa aukaistua kokonaan. Tällä halutaan turvata, etteivät lapset mahdu oven välistä parvekkeelle, Jari Korremäki kertoo.
─ Ovelle on myös haettu ympäristömerkintä Ruotsissa. Se tarkoittaa, että olemme sitoutuneet käyttämään ovessa ympäristöystävällisiä liimoja, silikoneja ja maaleja, Piipponen jatkaa.
4500 ovea vuodessa
Osana projektia Twinwood hankki uuden CNC-työstökoneen. Laiteinvestointia varten haettiin ja saatiin yritysten investointitukea Hämeen ELY-keskuksesta ja maaseuturahastosta. Twinwood oli jo aiemmin saanut tukea hallin laajentamiseen, joten rahoitusmuoto oli tuttu.
─ Uusi ovi on erittäin monimutkainen työstää. Periaatteessa saman työn olisi voinut tehdä vanhoillakin koneilla, mutta linjasto ei olisi ollut kovin joustava ja työ olisi ollut haasteellista, kun ovia olisi pitänyt siirtää koneelta toiselle. Uusi työstökone nopeuttaa tuotantoa ja valmista saadaan lähes kerralla, Teijo Piipponen sanoo.
Nyt parvekeovien valmistamisen maksimikapasiteetti on 4500 ovea vuodessa, kun aikaisemmin puuovia tehtiin tehtaalla noin 3000-3500 vuodessa.
Uusi työstökone on viisiakselinen, joten periaatteessa sillä voisi tehdä vaikkapa puusta pallon. Parvekeoveen tehdään työstöjä kuudelta kantilta ja käytössä on kaksi syöttöaluetta. Vikatilanteessa kone voi ottaa etäyhteyden valmistuspaikkaansa Italiaan. Koneen perushuollot tekee lahtelainen Penope Oy.
 

Suominen
Ovia siirretään alipainenostimen avulla. Sami Suominen kääntää ja siirtää oven nostimen avulla linjastossa eteenpäin.
Työstökone tekee siis puuosat, mutta lisäksi oveen tarvitaan alumiiniosat, joita varten yritys on hankkinut alumiinikatkaisulinjan. Uudenlaisen parvekeoven suunnittelu, testaaminen ja valmistaminen onkin ollut iso prosessi pienelle yritykselle. Miksi siihen haluttiin lähteä mukaan?
─ Halusimme kasvaa. Aikaisempi tuotanto tuli ikään kuin tiensä päähän. Olemme tehneet mökkiovia melkein 20 vuotta, ja sinä aikana ei hinnassa ole tapahtunut juuri mitään kehitystä, Piipponen toteaa.
─ Laajensimme halliamme aikaisemmin, joten nyt kasvuakin on saatava. Projekti lähti myös liikkeelle asiakkaan selkeästä tarpeesta. Oville on kysyntää Ruotsissa, Korremäki toteaa.
Vaikka alkuun ovea viedään vain Ruotsiin, tarkoituksena on jatkossa saada uudenlainen ovi myös suomalaisiin kerrostaloihin.
─ Ja mikä ettei voisimme viedä ovea muuallekin. Se on kuitenkin myös päämiehestämme kiinni, Korremäki summaa.
Jutun pääkuva: Lassi Utela ohjelmoi ja käyttää CNC-työstökonetta Twinwoodin tehtaalla. Uusi kone nopeuttaa tuotantoa. Nyt tehtaalla valmistuu 4500 ovea vuodessa.
 

Teksti ja kuvat: Ulla Harju/Hämeenraitti

 
 
 

Kaikki